Sunny Young om bra mat för att klara skoldagen

Sunny Young jobbar på den ideella Food Family Farming Foundation, som skapar recept på skolmat, donerar salladsbarer till skolor, främjar frukostservering i skolor med mera.

Hur påverkar det vi äter våra prestationer i skolan?Sunny Young

– Maten ger oss den energi vi behöver för att klara dagen. Tänk dig att mat är som medicin, ju bättre medicin, desto lättare är det för dig att vara hälsosam, produktiv och glad. Är du välnärd med rätt typ av mat; grönsaker, frukt och nyttiga spannmål och proteiner kan du enklare koncentrera dig och prestera. Att äta mat av låg kvalitet kan göra en person seg, trött och sjuk. Det bästa sättet att uppnå sitt bästa jag är att äta bra!

Vad är en bra frukost att börja en skoldag med?

– En bra frukost ger dig näring för hela morgonen. Nyttiga proteiner, till exempel från ägg, tillsammans med bra spannmål som rostat fullkornsbröd eller havregryn gör tricket! Lägg till frukt och du är redo.

Vad ska vara på tallriken till lunch, och i vilka proportioner?

– Lunchen ska vara gjord på kvalitetsingredienser. De som är närproducerade och ekologiska är bäst. Proportionerna beror på person, men ta inte mer än du kan äta och lär dig att känna av när du är mätt för att undvika att äta för mycket. Vi älskar att ha salladsbarer i skolor också, vilket är ett riktigt bra sätt att ha tillgång till en massa färsk frukt och grönsaker.

Vad funkar bra som mellanmål för att hålla energinivån uppe mellan större mål?

– Frukt, grönsaker och nötter är alltid jättebra. Det bästa är att hålla dem så portabla och enkla att äta som möjligt. Att skala och skära upp morötter, skiva äpplen och stoppa dem i en burk med apelsinjuice för att hålla dem färska, samt att göra din egen blandning torkad frukt och nötter är bra exempel. På det sättet är den mat som är mest tillgänglig när man blir sugen på ett mellanmål också den nyttigaste!

Om man har stort brist på tid, vad kan man ersätta mer tidskrävande måltider med?

– Om du menar att matlagning är tidskrävande är det alltid bra att laga mat i stora omgångar som kan frysas in eller på annat sätt behållas för ett senare tillfälle, som till exempel konservering. Soppor är perfekta för infrysning, och när tomater mognar gör vi gärna massor av pastasås att konservera och ha kvar till vintern.

Berättat för och översatt av Artur Obminski.