Toppbetyg.nu:s stora guide inför högskoleprovet

UPPDATERAD Snart är återigen dags för högskoleprovet, och inför det publicerar Toppbetyg.nu en guide med det du behöver veta, inklusive tips från Oskar Wigelius, som var en av två som fick 160 av 160 poäng på höstens prov och en intervju med Alexander Kuzmin, som fick 2.0 vid samma provtillfälle. Guiden förmedlar, förutom Oskar Wigelius och Alexander Kuzmins citat, artikelförfattarens åsikter och råd.

Student Foto: Olle MelkerhedStuderande. Foto: Olle Melkerhed

I korthet

  • Läs, både på svenska och på engelska
  • Kolla upp ord du stöter på och inte förstår
  • Repetera gymnasiematten
  • Öva på gamla prov
  • Fastna inte för länge på uppgifter, utan chansa och kom tillbaka till dem

Långsiktigt

För att lyckas bra på språkdelarna, som utgör hälften av högskoleprovet, är läsning en viktig nyckel. Detta handlar inte bara om böcker, det är mycket bra att läsa till exempel nyheter, ur morgontidningen eller på nätet. För språket är oftast Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och Göteborgs-Posten bra. Tv och radio är också ett sätt att utöka ordförråd, men, då provet är skriftligt, är läsning viktigt.

Oftast är det dina kunskaper i svenska som ska testas, men engelska ord finns också med på provet. Läs därför inte bara på svenska, utan även på engelska. Se till att engelskspråkiga nyheter, och/eller underhållning i text eller tal blir en naturlig del av din dagliga rutin så kan du få kunskaperna du behöver utan att det känns särskilt påfrestande.

När du inte förstår, kollaupp dem, vare sig de är på svenska eller engelska. Svenska Akademiens ordlista är en bra källa för svenska ordförklaringar, och Tyda för översättningar till svenska.

Matematik tränar du effektivt på genom att repetera gymnasie- och eventuellt högstadiematte. Träna inte bara på ekvationer, funktioner och geometri, utan också på exempelvis diagram, statistik och kartor. Försök att lära dig innehållet gymnasiets Matematik 1-kurs bra, då svårighetsgraden på högskoleprovets matematikfrågor ligger där. Oskar Wigelius tipsar även om fler kurser som är bra att kunna nedan. Förutom att använda dig av din egen mattebok är Matteboken och, om indelningen och navigationen inte stör, Khan Academy mycket bra sidor för repetition.

När provet närmar sig

När det inte är så långt kvar till provtillfället är en bra idé att börja testa sig själv. Prova att gör ett gammalt högskoleprov, helst i det nya formatet från hösten 2011, och/eller ett övningsprov, på Studera.nu.

För språkdelarna är sidan Ordprov.se ett bra tips. Klickar du på ”starta ordprov” får du upp en sida mycket lik ordprovet på högskoleprovet, och många av orden har också dykt upp på det riktiga provet. Ordprov.se har även övningar för andra språkdelar, samt för matematiska delar av högskoleprovet.

Bekanta dig också gärna med provets utformning och de olika delproven, vilket du kan göra på Studera.nu.

Provet

Ta med dig bra mat och mellanmål till provsalen när det är dags. Förutom en mättande lunch och vätska rekommenderas frukt och något tilltugg. Då du ska skriva fram till fyratiden är alltför snabb energi dock inte bra. Åtminstone vid lunch är ett besök utomhus också givande, och fyller på energiförrådet. Kom också ihåg din legitimation och kallelsen med adress till provsalen.

När du sitter med en provdel framför dig, stressa inte för mycket. Detta gäller framför allt språkdelarna, där för snabb läsning ofta resulterar i att man får börja om från början. När du fastnar på uppgifter vinner du mest på att chansa (man kan inte få minuspoäng), markera vid frågan att du är osäker och återkomma till den när du gått igenom provet och svarat på det du löst. Har du tid över efter att ha svarat klart, kolla igenom svaren noggrant, överför till ditt eget kontrollpapper om du vill det, och kontrollera även det en extra gång för bättre kontroll och bättre träffsäkerhet i ditt förutspådda resultat.

Därefter

Efter provdagens slut har du normal sätt en dryg timmes väntan innan facit kommer upp på SVT Text, Studera.nu och andra sidor. Däremellan är det skönt att vila. Efter klockan 17 kan du kolla svaren och, om du använt ditt personliga kontrollpapper, beräkna ungefär hur många rätt du haft. Några veckor senare kommer normeringstabellen där du ser vad din framräknade poäng motsvarar för resultat enligt skalan 0.0-2.0, och därefter även resultaten. Mer information om det får du vid provtillfället.

Oskar Wigelius

Det första högskoleprovet enligt den nya utformningen var höstprovet 2011. Då fick två personer maximala 160 poäng. Den ena var Oskar Wigelius, och här är hans tips:

”Skulle jag ge något råd för att uppnå ett bra högskoleprovresultat är det att satsa på att plugga matte upp i nivå med kurs D eller E på gymnasiet, samt att läsa mycket och blandat på svenska och engelska. Och så klart se till att man har kunskaperna fräscha inför provet.”

Alexander Kuzmin

Vad hade du för målsättning innan provet? Vilka förväntningar, Alexander Kuzmin, som fick 2.0 hösten 2011?

– Jag hoppades att få lära känna nya människor med ambitioner och nätverka lite inför framtiden. Sedan väntade jag mig ett bra resultat också, annars hade det inte varit värt att lägga 350 kronor på.

Vad tycker du är bra sätt att träna inför högskoleprovet mer långsiktigt?

– Det kan nog vara hälsosamt att läsa mycket och repetera matte A och matte B och se till att man förstår vad som försiggår egentligen bland uträkningarna.

Hur ska man träna dagarna innan?

– Sova bra kanske… Det känns onödigt att stressa upp sig de sista dagarna för inget man gör då kan väl direkt påverka resultatet.

Vad är bra att ta med sig, till exempel i matväg, till provtillfället?

– Allt med koffein i så att man kan fokusera.

Vad ska man tänka på när man skriver provet?

– Stressa inte så mycket, det förlorar man på i längden.

Hur kändes det när du skrivit provet?

– Bra, jag visste att jag gjort några fel men det var inget jag kände mig direkt besviken med.

Vilken del gick lättast?

– Mattedelarna tyckte jag var lättast, men jag fick höra av vänner som inte går natur att de varit otroligt svåra för dem.

Vad gör du nu?

– Driver runt, söker jobb, går i gymnasiet.

Kommer du att skriva fler högskoleprov?

– Nej, kanske om någon är villig att betala mig för att ordna ett bra resultat till denne. Fast det är ju olagligt, säger Alexander Kuzmin.

Artikel av Artur Obminski